Blog

Vatikan Turu

Vatikan Turu

Bugün Roma’yı keşfetmek isteyen herkes için Vatikan Turu neredeyse olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Her ne kadar Kolezyum’dan Roma Forumu’na; İmparatorluk forumlarından Palatine Tepesi’ne Antik Roma ziyarete değerse Vatikan ve Vatikan Müzesi’nin barındırdığı neredeyse 500 yıllık dev koleksiyon ziyarete değerdir. Vatikan Müzeleri’nde her bir eserin önünde bir dakika dursanız, her şeyi görmeniz yaklaşık 12 yıl sürer.

Vatikan Turları - Vatikan Müzeleri'nin Genel Görünümü

Vatikan Turları – Vatikan Müzeleri’nin Genel Görünümü

Çağlar boyunca Papalar hem Hristiyan coğrafyasının hakimi olmuşlar hem de İtalya coğrafyasının egemeni olmuşlardır. Papaların sanata olan düşkünlüğü Roma’nın sanatın başkentlerinden biri haline getirmiştir. Kiliseler, saraylar, köprüler, heykeller ve daha nicesi. Michelangelo, Raphael gibi Rönesans ustalarının yıldızları bu ebedi şehirde parlamış bu şehirde gözlerini hayata yummuşlardır.

Vatikan Müzesi - Haritalar Galerisi

Vatikan Müzesi – Haritalar Galerisi

Atina Okulu - Raphael - Vatikan Müzesi

Atina Okulu – Raphael – Vatikan Müzesi

Rönesans ustaları Papaların gözetiminde ve maddi ve manevi destekleriyle sanatlarını icra ederlerken; Papa Julius gibi isimler arkeolojik kazılar düzenletmiştir. Sadece Roma değil İtalya’nın dört bir yanında yapılan arkeolojik kazılarda ele geçen eserlerin en güzelleri Roma’ya getirilmiş, müzayedelere katılarak eserler satın alınmıştır. Bugün Vatikan Müzesi’nde Antik Mısır’dan Asurlular’a Etrüsk uygarlığından Atina’nın Akropolisi’nde bulunan eserleri kadar çok geniş çerçevede onbinlerce eseri bulabilirsiniz.

Belki dünyadaki en büyük müzeler olarak British Museum ya da Louvre Müzesi zikredilebilir ama hiçbir müze Vatikan Müzesi kadar güzel değildir. Belki Paris’teki Notre Dame ya da Sainte Şapeli sizi büyüleyebilir ama hiçbir şapel, Sistina Şapeli kadar etkileyici değildir.

Vatikan Turu - Sistina Şapeli'nin Tavanı

Vatikan Turu – Sistina Şapeli’nin Tavanı

Roma’yı ziyaret edenler için genellikle ziyaret planı bir gün Antik Roma (Kolezyum, Roma Forumu, İmparatorluk Forumları) bir gün Vatikan Turu bir gün ise Pantheon gibi, Trevi Çeşmesi gibi, İspanyol Merdivenleri gibi şehrin diğer ikonik bölgeleri olmaktadır. Bu doğru bir plandır. Roma tatiliniz için mümkünse minimum 3 gün ayırmanızı öneriyoruz.

Yazımızın konusunda gerçekleştireceğiniz Vatikan Turu ile ilgili olarak öncelikle Vatikan’da gezeceğiniz yerleri ismen belirtip daha sonra önerdiğimiz rehberli Vatikan Turları’na yer vereceğiz.

Bir Vatikan Turu için eğer rehber istemiyor, kendi başınıza daha uygun maliyet ile tatilinizi gerçekleştirmek istiyorsanız; web sayfamızda yer alan bilgileri önceden veya geziniz esnasında okuyarak bunu gerçekleştirebileceğiniz düşüncesindeyiz.

Vatikan Şehri - Genel Harita

Vatikan Şehri – Genel Harita

Yukarıdaki Vatikan şehri planından da göreceğiniz üzere Vatikan Turu kapsamında keşfedeceğiniz yerlere kısaca değinelim.

Aziz Petrus Bazilikası

Aziz Petrus Bazilikası hristiyanlığın en önemli ve en büyük kilisesidir. Buraya ilk kilise İstanbul şehrinin kurucu İmparator Büyük Konstantin tarafından M.S. 315-19 yılları arasında yapılmıştır. İsa’dan sonra Hristiyanlığı yayma görevini devralan ve ilk papa sayılan Aziz Petrus’un Vatikan yakınlarındaki imparatorluk bahçelerinde İmparator Nero tarafından öldürülmesi burayı önemli kılmıştır.

Aziz Petrus Bazilikası - Vatikan Turu

Aziz Petrus Bazilikası – Vatikan Turu

İlk yapılan Aziz Petrus Bazilikası bir çok kez restore edilmiştir. Aziz Petrus Bazilikası inşaati 1506 yılında sanata düşkünlüğü ile bildiğimiz ve de Vatikan Müzeleri’nin kurucusu sayılan Papa Julius döneminde başlamış ve 120 yıl sürerek 1626 yılında tamamlanmıştır.

Aziz Petrus Meydanı’na vardığınız zaman bazilikayı farketmemeniz mümkün değil. 42 metre çapında ve 136 metre yüksekliğindeki kubbesi Roma’nın tüm manzarasına hakim. Dilerseniz bu kubbeye tur vasıtasıyla merdivenlerle ya da asansörle çıkabiliyorsunuz.

Vatikan Turu - Aziz Petrus Bazilikası'nın Kubbesi

Vatikan Turu – Aziz Petrus Bazilikası’nın Kubbesi

Aziz Petrus Bazilikası, Aziz Petrus’un öldürüldüğüne inanılan yerde inşaa edilmiştir. Petrus’un mezarı olduğu düşünülen noktaya Bernini tarafından yapılan Baldaken ve Michelangelo’nun henüz 25 yaşında iken yaptığı “Pieta” eseri Aziz Petrus Bazilikası’nda mutlaka görmeniz gereken eserler arasındadır.

Aziz Petrus Meydanı

Aziz Petrus Meydanı, MS 1. yüzyılda inşa edilmiş eski bir Roma stadyumunun bulunduğu yerde kurulmuştur. Bu stadyum esasen İmparator Nero’nun bahçelerinin bir parçasıydı ve araba yarışları, gladyatör dövüşleri ve diğer kamuya açık eğlenceler için bir mekan olarak hizmet ediyordu.

Aziz Petrus Meydanı bugünkü şeklini, 17. yüzyılda dönemin en önemli heykeltıraş ve mimarlarından biri olan Gian Lorenzo Bernini tarafından yapılan çalışmalar ile almıştır. Bernini, Hıristiyanlığın en önemli sembollerinden biri olan Aziz Petrus Bazilikası’nı etkileyici bir şekilde sergileyen bir mimari ortam yaratarak, meydanı çevreleyen etkileyici sütun dizilerini tasarladı.

Aziz Petrus Bazilikası'ndan Aziz Petrus Meydanı'nın Genel Görünümü

Aziz Petrus Bazilikası’ndan Aziz Petrus Meydanı’nın Genel Görünümü.

Gian Lorenzo Bernini tarafından tasarlanan dorik kolonlar , meydana elips şeklini verir ve birbirine bakan 284 adet kolondan oluşur. Kolonların üzerinde, Katolik Kilisesi’nin azizlerinin heykelleri bulunmaktadır. Meydanın merkezinde ise, Mısır’dan getirilen ve Roma İmparatoru Caligula tarafından 37 yılında dikilen 25 metrelik bir obelisk bulunmaktadır. Obelisk, Katolik Kilisesi’nin gücünü ve geçmişiyle bağlantısını simgelemektedir.

Ayrıca Aziz Petrus Meydanı’nda, meydanın ahenkli bütününü tamamlayan  iki çeşme bulunmaktadır. Eski olan çeşme 1614 yılından kalmadır ve Carlo Maderno tarafından tasarlanmıştır, daha yeni olan çeşme ise 1675 yılında Gian Lorenzo Bernini tarafından yapılmıştır. Çeşmeler, meydan ile Tiber nehrinin suyu arasındaki bağlantıyı ve suyun hayat veren gücünü sembolize etmektedir.

Vatikan Müzeleri

Vatikan Müzeleri dünyanın en değerli sanat ve arkeoloji koleksiyonudur. Gezmek için bir tam gün ayırmanız gereken Vatikan Müzesi 11 müze 54 galeri ve 1.400’den fazla odadan oluşmaktadır. Web sayfamızın ana konusu Vatikan Müzeleri olup bütün bölümlerini detaylı bir şekilde inceledik.

Sistina Şapeli

Adını Papa Sixtus’tan alan Sistina Şapeli Aziz Petrus Bazilikası ile birlikte Vatikan’ın en kutsal yeridir. 1473-1483 taraihleri arasında inşa edilen Sistina Şapeli’nde ilk ayın 1483’te yapılmıştır. Sistina Şapeli 1492 yılından beri Papa’ların seçildiği ve konklave olarak adlandırılan toplantılara ev sahipliği yapmaktadır.

Sistina Şapeli - Vatikan

Sistina Şapeli – Vatikan

Papa seçim toplantılarının sonucunda içinde kurulan sobayla eğer yeni Papa seçildiyse bacasından beyaz duman verilmekte seçilemediyse siyah duman verilmektedir.

Papalık seçimlerine ev sahipliği yapmasından öte Sistina Şapeli sahip olduğu muhteşem freskleri ile ünlüdür. Michelangelo’nun 4 yılda boyadığı tavanı, dünyaca ünlü Adem’in Yaratılışı freski ve Michelangelo’nun 5 yılda tamamladığı Son Yargı – Kıyamet Günü freskini görmek ve incelemek Roma’ya gelen turistler için olmazsa olmazdır.

Sistina Şapeli - Adem'in Yaratılışı Freski

Sistina Şapeli – Adem’in Yaratılışı Freski

Sistina Şapeli’nin Vatikan Müzesi’ne bilet ya da Vatikan Turu alarak ziyaret edebilirsiniz. Sistina Şapeli’ne giriş yapmak için ayrı bir bölüm bulunmamaktadır, müzelere giriş yapmak zorunludur.

Vatikan Turu Fiyatları

1) İlk Seçenek – Kendi Turunuzu Kendiniz Yapın: Web sayfamız Vatikan Müzesi, Sistina Şapeli ve Aziz Petrus bazilikası için rehber niteliğindedir. İster müzeye giriş yapmadan önce isterseniz giriş yaptıktan sonra anasayfamızda yer alan Vatikan Müzesi bölümleri kısmından ya da Vatikan Şehri genel kategorisinden Vatikan Müzesi’nin tüm bölümleri ile ilgili detaylı bilgiler edinebilir, görmeniz gereken eserlere ulaşabilirsiniz.

Vatikan online bilet rezervasyonunuzu (Tıklayın-1) ya da (Tıklayın-2) yaptıktan sonra müzelere giriş yapınız. Müzelere giriş yapmak için fiziksel olarak bilete ihtiyacınız olmayacak sadece bilet karekodunuzla birlikte girişe gideceksiniz. Sitemizde mümkün olduğunca müze bölümlerinde yer alan eser isimlerini ve eser numaralarını belirtmeye çalıştık. Müzenin doğrusal hattı boyunca açıklamalarımızı okuyarak ziyaretinizi tamamlayabilirsiniz.

Vatikan Müzesi bilet gişesi kuyruğu

Vatikan Müzesi bilet gişesi kuyruğu

2) Sesli Vatikan Turu (Tıklayın): Eğer yabancı diliniz varsa sesli rehber seçenekli giriş bileti rezerve edebilirsiniz. İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca seçenekleri ile eser numaraları ile eşleşen bilgileri dinleyerek müzeleri keşfedebilirsiniz. Sesli bilet rezervasyonu için normal bilet rezervasyonu yaparak ilerliyorsunuz, yani rezervasyon linki normal bilet ile aynı. Ancak “sesli rehberli bilet” seçeneğini seçerek devam ediyorsunuz.

3) Vatikan Rehberli Turu (Tıklayın): Vatikan Müzesi Rehberli Turu 3 saat boyunca İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça dillerinde hizmet veren ve alanında profesyonel tur rehberleriyle müzeleri keşfetmenize olanak tanıyor. Size önerdiğimiz Vatikan Turu dünyadaki en popüler Vatikan Müzeleri turu. Tur hakkında tam 50 binden fazla değerlendirme var.

Yabancı dil bilginiz varsa, Vatikan Müzeleri’ni küçük bir turist grubuyla ve rehberinizin anlatımı ve yönlendirmesiyle keşfedebilirsiniz. Rehberler mutlaka görülmesi gereken eserlerin hiçbirini atlamıyor. Tur kapsamında sadece Vatikan Müzesi yok Sistina Şapeli ve Aziz Petrus Bazilikası’nı da keşfediyorsunuz. Sadece Aziz Petrus Bazilikası’nın kubbesine çıkılmıyor.

Tur için sadece buluşma noktasında rezervasyon saatinizde olmanız yeterli. Müzelere giriş ve tüm yönlendirmeler tur rehberi tarafından yapılıyor. Bütçeniz dahilinde değerlendirebilirsiniz.

4) Vatikan Gece Turu (Tıklayın): Vatikan Müzeleri özellikle Cuma günleri müzeler kapandıktan sonra sınırlı sayıda ziyaretçinin kabul edildiği ve 3 saat süren Vatikan gece turuna izin veriyor. Rehberli Vatikan Turu gece düzenlendiğinden Aziz Petrus Bazilikası tur kapsamı dışında ancak Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli ortalama 2.5-3 saat sürecek bir deneyim ile sizi bekliyor.

5) Erken Vatikan Turu (Tıklayın): Erken Vatikan Turu aslında sabah Vatikan Müzesi ziyaretçilere açılmadan yaklaşık yarım saat önce ziyaretçi kabulü anlamına geliyor. Oldukça kısıtlı olan bir ziyaret şeklinde avantajınız herkesten yaklaşık yarım saat önce geziye başlamanız. Sizden yarım saat önce başlayan standart giriş biletine sahip biri çok hızlı olmadığı sürece size yetişemez. Bu sayede müzeleri boş ve sakin geziyor, Sistina Şapeli’nin ilk ziyaretçileri oluyorsunuz. Rehber & Asistan size müze girişine kadar eşlik ediyor ve yönlendirme yapıyor.

5-a) Vatikan’da Kahvaltı ve VIP Tur (Tıklayın): Vatikan Müzeleri açılmadan ve yoğun kalabalıklar gelmeden önce sabah 7.30’da (ya da opsiyonel olarak 08.30da) girebilir, Pinecone Avlusu’nda özel bir büfe kahvaltısı yaptıktan sonra 3 saat süren ve maksimum 13 kişinin bulunduğu özel bir grupla turunuza başlayabilirsiniz. Bu turun öne çıkan yanı Vatikan’ı herkesten önce rehberinizle gezmeye başlamanız ve de Sistina Şapeli‘ni boşken görmenizdir. Bütçeniz kapsamında bu VIP turu değerlendirebilirsiniz.

6) Kolezyum ve Vatikan Kombine Turu (Tıklayın): 9 saat süren ve bir güne sığdırılan bu tur Roma’da mutlaka görmeniz gereken Kolezyum-Roma Forumu ve Vatikan’ı profesyonel tur rehberi eşliğinde gezmenizi sağlıyor. Tur rehberi sadece İngilizce olarak hizmet veriyor. Turun başlangıç noktası Kolezyum. Kolezyum’un ardından Roma Forumu ve Palatine tepesi ziyareti var. Öğle molasının ardından Vatikan’a geçiş yapacaksınız. Vatikan turunun kapsamı Vatikan Müzeleri, Sistina Şapeli ve Aziz Petrus Bazilikası’dır. Yabancı dil seviyeniz ve bütçe imkanlarınız dahilinde bu turu değerlendirebilirsiniz.

7) Vatikan Bileti ve Otobüsle Şehir Turu (Tıklayın): Vatikan biletinin kombine edilebildiği bir başka etkinlik de Hop-on Hop-off otobüsleri olarak şehir turu yapan üstü açık büyük otobüslerdir. Bu otobüsler Roma’nın neredeyse tüm ikonik yerlerini dolaşmakta ve buralarda molalar vermektedir (örneğin Kolezyum gibi). Dilerseniz hem Vatikan’a hızlı giriş yapabilir hem de bu otobüslere bilet alıp haritadaki noktalardan birinden otobüse binerek Roma’yı turlayabilirsiniz.

Roma - Üstü açık tur otobüslerinden birisi.

Roma – Üstü açık tur otobüslerinden birisi.

Bu incelememizde Vatikan Turu, Vatikan Turu fiyatları, Vatikan kombine biletleri gibi konularda incelemelerde bulunduk. Eğer bu listenin dışında deneyimlediğiniz ve önerebileceğiniz Vatikan Turu mevcutsa yorumlarınızı bekliyoruz. İyi tatiller!