Blog

Vatikan Müzesi Bileti

Vatikan Müzesi Bileti ve Raphael Odaları

Vatikan Müzesi dünya üzerindeki en güzel müze ve en büyük müzelerden birisi. Bunun nedeni yüzyıllar boyunca papaların sanata olan ilgisi sonucunda devasa bir sanat koleksiyonunun burada derlenmiş olması. Her gün 25 binden fazla insanın Vatikan Müzesi bileti alarak girdiği bu dev koleksiyonda eserlerin çoğu neredeyse kusursuz şekilde korunmuş durumda. Örneğin, heykellerin neredeyse tamamında kırık bir bölüm yok, mozaikler hiç bozulmamış. Buna ilave olarak bu dev koleksiyon insanlığın her dönemini kapsayan eserlerle süslü. Mısır koleksiyonundan çıkıp Roma dönemi heykelleri arasında geziniyor, Etrüsk eserlerini keşfediyor, Raphael’in Da Vinci’nin eserini seyredebiliyorsunuz.

Vatikan Müzesi bileti kuyruğu

Vatikan Müzesi bileti kuyruğu

Bu muhteşem koleksiyon Vatikan’ı belki de dünyanın en yoğun müzesi yapıyor. Vatikan Müzesi bilet ve turlarına olan yoğun talep çoğu zaman giriş biletlerinin tükenmesine, birkaç gün sonrasına dahi online bilet bulunamamasına neden oluyor.

Vatikan Müzesi giriş bileti çeşitleri oluşan yoğun talep nedeniyle tek tip değil. Bir çok bilet türü var. Örneğin, sabah yoğun kalabalıklar gelmeden ve müze girişi açılmadan yarım saat önce girebilir; ya da belirlenen gün ve saatlerde Vatikan Müzeleri’ni gece ziyaret edebilirsiniz. Bazı giriş bileti çeşitleri sesli rehberle birlikte satılmakta olup, yabancı dil bilginiz varsa sesli rehberin yönlendirmesi ile müzeleri keşfedebilirsiniz.

Vatikan Müzesi giriş kapısı

Vatikan Müzesi giriş kapısı

Vatikan Müzesi gişesinde Nisan-Eylül ayları arasında Vatikan rezervasyonunu son dakikaya bırakan, binlerce kişinin beklediği ve beklemesi saatler süren kuyruklar oluşmaktadır. Turizmin zirvede olduğu Temmuz ayında Vatikan bilet kuyruğunda bekleme süresi 3 saate kadar çıkabilmektedir. Vatikan’da Louvre Müzesi’nde olduğu gibi alternatif giriş kapılarının olmaması, kıyafet kurallarının olması, güvenlik önlemlerinin diğer müzelere nazaran daha üst düzeyde olması girişi zorlaştıran diğer nedenler olmaktadır.

Vatikan bilet gişesine ilave olarak Vatikan Devleti tarafından biletler kotalı yani sınırlı olarak internet üzerinde sunulmaktadır. Vatikan Müzesi ziyaret planınızı son dakikaya bırakmamanızı ve online rezervasyonunuzu özellikle turizm sezonunda en az 2 hafta öncesinden yapmanızı öneriyoruz.

Vatikan Müzesi Bileti Alma

Vatikan Rehberi sitesi olarak internet üzerinde yaptığımız araştırmalar ve kendi deneyimlerimiz neticesinde sizlere önerebileceğimiz Vatikan biletleri aşağıdaki gibidir:

Öncelikle Vatikan Müzesi biletini esas olarak müzenin  resmi web sayfasından yani https://tickets.museivaticani.va/ adresinden alabilirsiniz. Ancak belirtmeliyiz ki resmi web sayfasında bilet bulmak hayli zor. Bu web sayfasında genellikle sınırlı sayıdaki biletler özellikle bahar ve yaz aylarında önceden satılmış olduğundan bilet bulabilmek için en güvenilir diğer seçeneklere göz gezdirmenizde fayda bulunmaktadır.

Vatikan Standart Giriş Bileti (Rezervasyon-GetyourGuide)  ya da (Rezervasyon-Tiqets): Bu bilet Vatikan Müzesi’ne ve Sistina Şapeli’ne hızlı-giriş imkanı sağlamaktadır. Hızlı girişten kasıt bilet için gişeye uğramamanız, bilet kuyruğunda ve kalabalıklar arasında beklememenizdir. Online bilet rezervasyonunda giriş gününüzü ve müzeye giriş yapacağınız saati seçiyorsunuz. Giriş saatinizden en az 15 dakika önce müze girişinde bulunmanız bir aksaklık yaşamamanız için önemlidir.

Girerken sadece online biletinizi telefonunuza (mail adresinize) gelen karekodu temassız bir şekilde okutuyorsunuz ve güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz. Vatikan’a giriş yaparken getirilmemesi gereken objelere ve diğer kıyafet kurallarına dikkat ediniz (bkz: kurallar ve yasaklar yazımız) Omuzları açık kıyafetler Vatikan’a girişte kabul edilmemektedir. Bu nedenle askılı kıyafetler giymemenizi öneriyoruz.

Rezervasyon için sizlere iki site önerdik. İlki esasen bir tur sitesi olan Getyourguide (bilet hakkında neredeyse 100 bin turist değerlendirmesi var), ikincisi ise bir bilet sitesi olan Tiqets diğeri ise. Bu iki site dışında müze girişinde ve dışarıda size bilet satmaya çalışan, tur firması öneren ve sizi daha hızlı Vatikan’a sokabileceğini söyleyen kişileri dinlememenizi öneriyoruz. Zaten halihazırda önerdiğimiz web sayfalarında tüm biletleme süreçleri (hızlı – giriş, barkod, mobil bilet, canlı destek hattı vb.) şeffaf bir şekilde belirtilmiş olup bu siteler tüm dünyanın Vatikan’a giriş için tercih ettiği sitelerdir.

Bu bileti alırken dilerseniz sesli rehber seçeneğini işaretleyip ilave ücret ödeyerek biletinizi sesli rehber seçeneği ile alabilirsiniz. Diller arasında Çince, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Japonca, Korece, Portekizce, Rusça, İspanyolca bulunmasına karşın Türkçe bulunmamaktadır. Eğer yabancı dil bilginiz iyi düzeyde ise sesli rehberli olan bileti almanızı öneriyoruz. Muhtemelen dünyada bir defa gireceğiniz bu muhteşem müzeleri daha anlayarak ve bilerek gezmek gerektiğine inanıyoruz.

Vatikan Müzesi Son Saniye Giriş Bileti (Rezervasyon – Tıklayın): Özellikle yüksek turizm adı verilen yaz ve bahar dönemlerinde önceden bilet rezervasyonu yapmamanız durumunda online bilet kalmamaktadır. Tur ve bilet firmaları bilet rezervasyonunu son dakikaya bırakan turistler için sınırlı sayıda bilet ayırmakta ve daha yüksek ücrete bu biletleri bir nevi son saniye bileti olarak satmaktadır. Bu biletin fiyatı maalesef normal giriş biletinin yaklaşık iki katıdır. Eğer hiç bilet bulamadıysanız bu seçeneğe göz atmanızda fayda var.

Vatikan Müzesi’ne İlk Girenlerden Biri olun – Erken Giriş Turu (Rezervasyon-Tıklayın): Vatikan Müzesi özellikle bahar ve yaz aylarında aşırı yoğun. Bu yoğunlukta en mantıklı giriş seçeneklerinden birisi müzelerin ilk açılışında giriş yapmak. Bu sayede günün geri kalan saatlerine nazaran çok daha düşük yoğunlukta gezme şansınız oluyor. Genellikle bu erken giriş saatleri turlar tarafından önceden rezerve ediliyor. Size önerdiğimiz Erken giriş turunda rehberinizle Vatikan’ın hemen yanındaki Leonina Bar’ının önünde  buluşuyorsunuz, en fazla 12 katılımcı ile sınırlı bu “özel & küçük” grup turunda Vatikan Müzelerini, Sistina’yı ve de Aziz Petrus Bazilikasını profesyonel tur rehberiniz ile geziyorsunuz. Bu turun erken giriş imkanı sağlaması ve de tur grubunun küçüklüğü Vatikan ziyaret deneyiminizi en üst düzeyde yaşamanızı sağlıyor.

Vatikan Müzesi Gece Giriş Bileti (Rezervasyon-Tıklayın): Normalde Türkiye’de ve dünyada müzeler haftasında müzeler geceleri açık oluyor ama Vatikan’da bu durum biraz daha farklı. Vatikan gece ziyaretini bir düzen içerisinde gerçekleştiriyor ve neredeyse tüm yıl belirli günlerde (bu günler genellikle Cuma günleridir) biletleri rezerve etmek mümkün.

Bu turun en önemli özelliği müzeler halka kapandıktan sonra sizin gezmenizdir. Genellikle akşam 7 suları gibi başlayan ve 3 saat süren Gece turunda aynı gündüz saatlerinde olduğu gibi kapsamlı bir şekilde Vatikan Müzeleri’ni geziyorsunuz. Bu turun tek dezavantajı gece saatlerinde düzenleniyor olmasından dolayı Aziz Petrus Bazilikası’na ziyareti kapsamamasıdır.

Vatikan Bahçeleri’ne Girebilir miyim?: Normal bilet ile hayır. Normal bilet kapsamında Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli’ne hızlı giriş sağlayabilirsiniz ancak Vatikan’ın Bahçeleri bu bilet kapsamında değildir. Bahçelere giriş için ayrı bilet satılmaktadır. Bahçelerde yürünmesine müsaade edilmediğinden üstü açık mini otobüslerle gezi düzenlenmekte ve sesli rehber sunulmaktadır. Dilerseniz bahçelere rezervasyon yapabilirsiniz. (Buraya Tıklayınız)

Önemli Not: Vatikan Bahçeleri bazı dönemler bakım ve diğer etkinlikler nedeniyle kapalı olabilmektedir.

Vatikan Girişi ile nereleri kombine edebilirim?: Vatikan Müzesi girişini Roma’daki bir çok yerle kombine edebilirsiniz. Örneğin Kolezyumla ya da üstü açık otobüs turuyla kombine edebilirsiniz. Ya da Kolezyum, Roma Forumu, Palatine Tepesi ve Vatikanı kombine eden “1 günde Roma” turunu dilerseniz rezerve edebilirsiniz (Tıklayınız) Ancak bizim önerimiz Vatikan Müzeleri’ni ve Vatikan şehrine 1 tam gün ayırmanızdır. 1 güne sıkıştırılan Roma turunu vakti olmayanların ve de günü-birlik gelenlerin değerlendirmesini öneriyoruz.

Yukarıdaki bilgilendirmelerimize ek olarak belirtmek istediğimiz bir kaç husus var. Roma Pass Card Roma’da seçilen iki müzeye giriş hakkı veren ve bedava olarak toplu ulaşımdan yararlanmayı sağlayan bir kart çeşidi. Ancak Roma Pass Card, Roma’da rezervasyonla girilen yerlerde geçerli değil. Örneğin Vatikan’da ya da Kolezyum’da ya da Borghese Galerisi’nde… Bu nedenle Roma Pass ya da herhangi başka bir geçiş kartı almadan önce Vatikan’da ilave rezervasyon yaptırmanız gerektiğini unutmayın.

Bu yazımızda Vatikan Müzesi bileti nasıl alınır, Vatikan bilet alma ve online bilet çeşitleri gibi konularda önerilerde bulunduk. İyi geziler diliyoruz.

Yorum