Blog

Vatikan Kıyafet Kuralları ve Yasaklar

Vatikan Müzesi'ne Koronavirüs nedeniyle maskesiz giriş kabul edilmemektedir.

Vatikan Müzesi’nde birtakım kıyafet kuralları ve yasaklar uygulanmakta ve ziyaretçilerin bunlara riayet etmeleri istenmektedir. Ayrıca Vatikan Müzesi koronavirüs salgını nedeniyle maskesiz girişleri kabul etmemektedir. Müzeye maskeyle girilmekte ve gezilmektedir. Ayrıca müze girişinde ateş kontrolü yapılmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz Vatikan Müzesi’nin bu en güncel kuralının haricinde Vatikan’ı diğer müzelerden ayıran en önemli kural kıyafet kurallarıdır. Vatikan kıyafet kodu da olarak tanımlanan bu kuralların konuluş nedeni dini nedenlerdir.

Aziz Petrus Bazilikası girişinde Vatikan kıyafet kurallarını gösteren bir tabela

Aziz Petrus Bazilikası girişinde Vatikan kıyafet kurallarını gösteren bir tabela

Vatikan şehri katolik hristiyan dünyasının en kutsal yeri olup, Vatikan şehri bünyesindeki müzelere, Sistina Şapeli’ne ve Aziz Petrus Bazilikası’na omuzları açık bir kıyafetle ya da diz üstü şortlar ile girilmemektedir. Özellikle sıcak yaz günlerinde sorun olan bu kuralı aşmak için Vatikan girişinde omuzlarınıza şal örtebilirsiniz. Ancak Sistina Şapeli’nde kıyafet kurallarına müze girişine nazaran çok daha sıkı dikkat edildiği için omuzları kapalı ve diz üstü olan kıyafetler tercih etmeniz iyi olacaktır.

Maske ve kıyafet kurallarına ilave olarak Vatikan Müzesi’ne bazı cisimlerle girmek yasaktır.

Vatikan’a girişine izin verilmeyen nesneler şunlardır: Şemsiyeler, kamera tripodları, fotoğraf makinesine izin verilmektedir ancak video-kameralar yasaktır, seyahat valizleri ve büyük sırt çantaları, metal objeler, bıçaklar ve diğer kesici aletler, yiyecek – içecek, selfie çubuğu, ses kaydedicier ve mikrofonlar.

Vatikan Müzeleri’nde fotoğraf çekilebilir ancak fotoğraf çekmenin yasak olduğu yerlerde müsaade edilmemektedir. Özellikle Sistina Şapeli’nde fotoğraf çekmek kesinlikle yasaktır ve görevlilerce bu duruma müdahale edilmektedir. Cep telefonları Vatikan’a kabul edilmektedir ancak sessiz tutmanız istenmektedir ayrıca Sistina Şapeli’nde fotoğraf makinesine benzer olarak cep telefonu kullanımı da yasaklanmıştır.

Fotoğraf makineleri ve cep telefonlarının haricinde bebek arabaları ve gereçleri Vatikan Müzesi’ne girebilmektedir. Ancak gezi rotasının çok uzun olduğunu ve merdivenlerden inip-çıkma durumunda kalacağınızı belirtmemizde fayda var.