Blog

Vatikan’a Nasıl Gidilir?

Vatikan'a nasıl Gidilir - Öne çıkan görsel

Her ne kadar Vatikan şehri Roma tarihi merkezine uzak gibi görünse de Roma’nın kalbi sayılan Navona Meydanı’ndan Vatikan’a 20-25 dakika gibi bir sürede yürüyerek ulaşabilirsiniz. Roma’ya gelen turistler için en çok tercih edilen ulaşım türü metro ardından otobüstür. Vatikan Müzesine belirli rotalarda tramvay ile de ulaşmak mümkündür. Bu incelememizde Vatikan’a nasıl gidilir? Vatikan Müzesi’ne nasıl gidilir? gibi soruları cevaplayacağız.

Vatikan'a nasıl gidilir - Vatikan Müzesi Girişi

Vatikan’a nasıl gidilir – Vatikan Müzesi Girişi

Vatikan’a Metro ile Gitmek

Roma metro ağında A, B ve C hattı olmak üzere üç metro ağı bulunmaktadır. Vatikan’a ulaşmak için bu hatlardan A hattına binmeniz gerekmektedir. A metro hattına Roma’daki popüler destinasyonlarından olan Roma Termini tren istasyonundan (yaklaşık 13-15 dakika sürmektedir), Barberini – Fontana di Trevi İstasyonu’ndan binebilirsiniz.

Roma Metro Haritası - Vatikan'a Nasıl Gidilir

Roma Metro Haritası – Vatikan’a Nasıl Gidilir

A metro hattında yer alan iki metro durağında inerek Vatikan’a giriş sağlayabilirsiniz. Bunlardan ilki Ottaviana Metro İstasyonu’dur. Bu istasyonda inerek Vatikan Müze girişine 7-8 dakikalık bir sürede yürüyerek ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak A hattındaki bir sonraki durak olan Cipro Metro İstasyonu’nda da inebilirsiniz. Buradan Vatikan Müzeleri girişine ulaşmak için benzer şekilde yaklaşık 7-8 dakikalık bir yürüyüş yapmanız gerekecektir.

Roma’da metro bileti satışı Türkiye’dekine benzerdir. Metro istasyonlarında yer alan biletmatiklerden ya da küçük büfelerden metro bileti alabilirsiniz. Eğer Roma’da toplu ulaşımı gezi planınız çerçevesinde yoğun olarak kullanacaksanız otobüs-metro dahil tüm toplu ulaşımda geçerli olan Roma Pass’ı tercih edebilirsiniz.

Burada Kolezyum ile ilgili bir not düşmek istiyoruz. Kolezyum’dan Vatikan’a A metro hattı ile ulaşım bulunmamaktadır. Ancak Colosseo Metro İstasyonu’ndan Roma Termini’ye gelerek aktarma yapabilir, Vatikan’a ulaşabilirsiniz. Biz bu ulaşımı test ettiğimizde aktarma esnasında fazla beklemeden 24 dakikada Ottaviano durağında iniş yaptık. 10 dakikada bir metro seferi bulunmaktadır.

Vatikan’a Giden Otobüsler

Vatikan ziyaretçilerinin metrodan sonra en çok ziyaret ettiği ulaşım aracı otobüstür. Belli başlı lokasyonlardan Vatikan’a giden otobüsleri belirtiyoruz. Bu otobüs hatlarına bu lokasyonların dışında da görebilirseniz binebilirsiniz. Otobüslerin genel varış noktası Vatikan’ın hemen yanıbaşındaki Piazza del Risorgimento’dur.

Roma Termini’den: 40 numaralı hatta binip son durakta indikten sonra yaklaşık 10 dakika süren bir yürüyüşle Aziz Petrus Meydanı’na ulaşabilirsiniz. Benzer şekilde 81 no’lu hattı da kullanabilirsiniz.

Kolezyum’dan: 51 numaralı veya Kolezyum’un hemen arkasından kalkan 81 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz. Kolezyum’dan Vatikan’a taksiye de binebilirsiniz. Taksi ile yolculuk süreniz yaklaşık 5 dakika olup ortalama taksi ücreti 10-11 Euro civarındadır.

İspanyol Merdivenleri’nden: 60 numaralı, 62 numaralı veya 81 numaralı otobüse binerek Vatikan şehrine ulaşabilirsiniz.

Piazza Venezia’dan: 64 numaralı ve 40 numaralı hattı kullanabilirsiniz.

Lokasyonlardan bağımsız olarak 492 ve 990 numaralı otobüsleri tercih edebilirsiniz.

Tramvay Seçeneği

Roma’da kesinlikle görmenizi tavsiye ettiğimiz Borghese Galerisi’nin bulunduğu Villa Borghese’den kalkan 19 numaralı tramvay Piazza del Risorgimento’da durmaktadır. Buradan kısa bir yürüyüşle Vatikan’a ulaşabilirsiniz.

Roma’da gezilecek belli başlı yerler arasında Vatikan Müzeleri’nin ardından Kolezyum ve Borghese Galerisi gelmektedir. Eğer Borghese Galerisi ve Borghese Parkı’na ziyaret düzenleyip bu bölgeden Vatikan’a gelmeyi düşünüyorsanız Borghese Parkı’ndan hareket eden tramvay’ı tercih edebilirsiniz. Hattın numarası 19’dur. Otobüslere benzer şekilde tramvay da Piazza del Risorgimento’da durmakta olup buradan yürüyerek müze girişine ulaşabilirsiniz.

Roma’dan Vatikan’a Yürümek

Roma İtalya’nın başkenti ve Avrupa’nın turizm başkentidir. Buna rağmen nüfusu konumuna göre göreceli olarak azdır: 2.8 milyon.

Roma’nın her noktasını planlı ve programlı bir şekilde toplu taşıma kullanmadan yürüyerek keşfedebileceğiniz kanaatindeyiz. Aşağıda belli başlı noktaların Vatikan Müzeleri girişine olan uzaklığını km/dk cinsinden belirtiyoruz, dilerseniz yürüyerek ulaşabilirsiniz.

  • Piazza Navona’dan Vatikan’a: 25 dakika / 2 km
  • Pantheon’dan Vatikan’a: Yarım saat / 2,6 km
  • Kolezyum’dan Vatikan’a: 50 dakika / 4km
  • Trevi Çeşmesi’nden Vatikan’a: 38 dakika / 3.1 km
  • İspanyol Merdivenleri’nden Vatikan’a: 35 dakika / 2.8 km
  • Trastevere’den Vatikan’a:  52 dakika / 4.1 km

Bu yazımızda Vatikan’a nasıl gidilir, Vatikan Müzesi’ne nasıl gidilir, Vatikan’a ulaşım konularını detaylarıyla değerlendirdik. Değerli önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyoruz.